Ostitko juuri akryylineuleen?

Mitä akryyli on? Mistä se tulee? Ja miksi se on niin suosittua, että sitä löytyy joka neuleesta ja piposta?


Historiaa! Akryylin tutkimuksen voidaan katsoa alkaneen 1930-luvulla Saksassa ja hieman myöhemmin USA:ssa. Vuonna 1985 akryylin tuotanto oli 2,3 miljoonaa tonnia ja vastasi 7% koko maailman tekstiilituotannosta. 2000-luvun alussa akryylin tuotanto oli huipussaan (2,73 miljoonaa tonnia), mutta sen jälkeen laskenut tasaisesti. Akryylia tuotetaan monissa maissa, mutta eniten tehtaita löytyy Kiinasta.

Akryyli on tekokuitu ja kuuluu synteettisiin kuituihin, kuten myös esimerkiksi polyesteri ja polyamidi. Nämä kuidut eivät esiinny luonnossa, kuten villa ja puuvilla, vaan ovat ihmisen kädenjälkiä ja öljyteollisuuden sivutuotteita. Synteettisten kuitujen tarkoituksena on korvata osittain luonnonkuituja ja olemaan ominaisuuksiltaan kestävämpiä. Akryylia käytetään usein sellaisenaan tai sekoitettuna villakuitujen joukkoon, jolloin se tekee villatuotteista kestävämmän. Neuleissa saattaa myös olla monta muutakin kuitua, kuten polyesteriä, polyamidia ja elastaania. Jokaisella kuidulla on erilaiset ominaisuudet, ja sekoittamalla yhteen näitä, parannellaan tiettyjä ominaisuuksia, kuten vaatteen tuntua, sähköisyyden minimointia, kestävyyttä... Aina se ei ole hyvä juttu, esimerkiksi muutama prosentti villakuitua synteettisten kuitujen joukossa ei tuo tuotteelle mitään erityistä. Ainoastaan brändi hyötyy, koska silloin se voi käyttää tuotteesta nimitystä "villasekoite", vaikka villaa todellisuudessa on vain muutama hassu prosentti, ja kuluttaja voi luulla ostaneensa laadukkaankin villatuotteen.

Vaateteollisuudessa akryyli on suosittua, koska se on edullista, sitä on helppo värjätä ja sen tuntu on hyvin lähellä villan pehmeyttä. Sen lujuus on myös parempi kuin villalla, se on kevyempää, eikä akryyli kutistu pesun aikana. Akryyli kestää myös muita kuituja paremmin auringon UV-valoa. Ongelmallisen akryylista tekee sen, että se on hyvin sähköistyvä, palaa herkästi ja synteettisten kuitujen tapaan se ei ole biohajoava. Akryyli ei ime itseensä paljon kosteutta, joten se kuivuu nopeasti pesun jälkeen, mutta kääntöpuolena sitten myös sähköistyy. Tämä aiheuttaa usein myös nyppyyntymistä. Talvipakkasella, kun ilmankosteus on hyvin alhainen, akryylineule voi olla epämiellyttävä päällä ja aiheuttaa sähköiskuja jo puettaessa.

Viime aikoina on noussut esille mikromuovit ja niiden vaikutusta meriin ja mereneliöihin. Akryylista tehdyistä vaatteista irtoaa myös näitä pieniä hiukkasia, erityisesti pesun aikana. Mitä huokoisempi kangas kyseessä, esimerkiksi fleece, sitä enemmän kuituja irtoaa. Nämä pienet hiukkaset kulkeutuvat vedenpuhdistamoiden siivilöiden läpi ja päätyvät lopulta vesistöjen kautta meriin. Kalat ja linnut eivät pysty erottamaan muovia ruuasta, joten nämä pienet muovihiukkaset tappavat hurjan määrän eliöitä joka päivä. Mikromuovit eivät ole ainoastaan pieneliöiden ongelma, vaan muovia löytyy jo meidän hanavedestämme. Aiheesta uutisoitu muun muassa Ylellä.
Osa ihmisistä kannattaa synteettisiä kuituja, koska ei haluta eläinperäisiä kuituja vaatteissa, kuten villaa ja silkkiä, samasta periaatteesta kun ei syödä eläinperäisiä tuotteitakaan. On kuitenkin hyvä tarkastella asioita kriittisesti isommassa mittakaavassa.

Vaikka akryylivaatteiden osuus mikromuovissa on suhteessa hyvin pieni, on se kuitenkin osana  ongelmaa. Saksalaiset kaverukset, joilla on Langbrett-niminen vaateyritys, ovat kehittäneet erityisen pesupussin, johon synteettiset kuituvaatteet voidaan laittaa pesun ajaksi, ja lopuksi kerätä irronnut nukka roskiin: http://guppyfriend.langbrett.com/en/
Näitä pesupusseja saa nyt myös esimerkiksi Partioaitalta hintaan 27,95€.

Akryylituotteissa on jonkin verran laatu eroja, mutta oman kokemukseni mukaan akryylistä tehdyt neuleet ja asusteet ovat hyvin lyhyt ikäisiä. Synteettisistä kuiduista polyesteri on kaikkein kestävin. Itse olen alkanut suosimaan kokonaan villasta tehtyjä neuleita, huiveja ja villasukkia. Kalliimpiahan ne ovat, mutta laatu korvaa tässä tapauksessa määrän. Tosiasiahan kuitenkin on, että jos kaikki maailman ihmiset alkaisivat boikotoimaan akryylia ja muita synteettisiä kuituja, ei meidän lampaat ja vuohet mitenkään riittäisi vastaamaan kysyntään. Tarvittaisiin uusia materiaalin lähteitä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä ihmeen vestonomi?

Aloitus